Catatan Peserta: My First Baju Kurung.

Saya postkan satu lagi entri yang ditulis oleh peserta bengkel. Moga ia bermanfaat untuk tatapan bersama.

My First Baju Kurung

Last week ntah apa mimpi tetiba terdetik di hati nak pergi belajar menjahit baju kurung. Maybe sebab geram ngan kes baru-baru ni sebab hantar jahit baju kurung 3 pasang dengan harga RM 550. Huh mahal kan!~ 1 pasang baju kurung biasa je, dia charge RM 150, 3 pasang dah RM 450. Yang lagi 1 pasang tu sebab tambah manik, dia charge RM100.

So dengan gigihnya, meng’google’ pasal kelas jahitan baju kurung, so terjumpa website ni http://www.bengkeljahitan.com/. Setelah hampir sejam membelek blog tu,rasa2 puas hati terus confirm, sms kak yati, bayar deposit dan senyum sorang2.. berangan!

On the day itself (7 Julai 2012) , aku pagi2 tu bersemangat waja nak gi menjahit. Lepas siap sarapan semua ngan hubby, bawak peralatan yang kak yati suruh bawak, terus gi Masjid Al-Ghurffan,TTDI. Jalan nak ke sana x susah pun. Kalau korang selalu pergi ikea, sure perasan ada masjid besar kaler oren opposite ikea, betul2 belakang petronas station. Kalau still tak tau, korang googled je la nama masjid tu.

Yang bestnye, breakfast disediakan. Sedap kak yati masak! 🙂 Patutla yuran harga RM250. Lengkap segala2nya dengan breakfast, Lunch, Buku Nota, Sijil dan yang penting ilmu! Hehehe.. First topik, kiteorg belajar perihal mengukur. Setiap sorang kak yati ukur, so xdela korang ragu2 tentang part ukuran tu, sebab memang sifu yang ukur.. So kalau salah tu, salah korang la kut2 jahit senget ke..memang terkurang or terlebih la inci dia..

Jadi pada hari pertama, kak yati mengajar cara mengukur, memotong kain (badan, pesak, tangan dan kekek).

 

Lepas mengukur badan, kena lukis atas kertas minyak plak. Orang jahit panggil buat POLA! Part nih cam kagum, rasa cam fashion designer plak. Memang pun~! Hehe..

Lepas melukis dekat kertas minyak, yang paling mencabar utk org baru macam aku nih ialah melukis dan memotong kain plak. Memang nebes time meleret kapur atas kain, takut la silap kan. Time nih, nak leret pun x reti… dah abis aku kerja kan kain tu dengan meleret, pastu tiba masa potong kain..

Hai..time nih lagi la memang mengigil tangan nak gunting takut tersalah gunting! Tp seb baik work in pair, so if terlupa macam mana nak potong or whateva, bleh la tnya member sepasukan! Hahaha.. tapi member salah, korang pun salah la gak.. 🙂 So must work in a team ye!

Credit to  http://efzackes.blogspot.com.Ni la contoh pesak, tangan ngan kekek yang dipelajari. Time ni giler susah nk sambung kekek ke tangan ngan pesak. Maybe lambat pickup kut apa cikgu ajar, tu yang rasa susah kut.Hari pertama menjahit, sangat la letih. Baru tau macam mana perasaan tukang jahit ni.Baru sehelai baju, blom berhelai2 lagi dah lenguh2 badan. Hehehe..Then hari kedua, masih lagi bersemangat waja, sebab baju dah siap, hari kedua kiteorg buat kain plak.. Buat kipas kain ok je, x susah mana, tapi part pinggang tu adei.. stress tiba2..hahahaha~! Tapi bila dah siap, sangat teruja ok!! Rasa cam nak buat baju kurung lagi!
Time ni semua org tengah gigih buat mata lalat, aku je buat mata dinosour.. Huhu.. Biasala first time.
Maka dengan bangganya dan dengan perasaan sungguhku x sangka, maka siapla jugak baju kurung buatan sendiri.  🙂
Ni kain cotton aku beli kat Jalan TAR, tapi ntah la murah ke tak..1 meter RM 11 ringgit, so total aku beli  45 hinggit je.. Murah ke??
Ni baju kurung yang hampir siap, tinggal nak jahit silang pangkah kat bawah, mata lalat kat leher, pastu  rasa2 nak tambah manik bracelet dekat lengan. Wah..gigih~!
Ni la mata lalat, ada rupa mata lalat x? Hahaha.. serious aku fail part nih, xpe la janji ada mata..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply